banner
 
 
 

Kölyöknapló

B-alom

07.02. - Kirepültek

Elsőként Szilváért (Blizzak Oth Road) jött a gazdija, Szilvi. Érden fog lakni, egy foxi lesz a játszótársa. Mozgalmas élete lesz, rengeteg helyre megy majd a gazdájával, ovizni, sulizni fog és kipróbálnak majd mindent, amihez csak kedvük lesz.

 

Másodikként Kókusz (Bramle Rose) utazott haza Szandrával és Gyuszival. Többféle tervük van vele, ovizni, sulizni és sportolni fognak, illetve kiállításokra is mennek majd. Kókusz kennelünk társtulajdonú tagja maradt.

 

Harmadikként Gubanc (Buck’s Fizz) költözött el új gazdáival, Matyival és Hannával. Lesz egy viszonylag állandó terrier társa, Frodó. Kirándulások, biciklitúrák, ovi, suli, agility szerepelnek az elsődleges terveik között, de valószínűleg belekóstolnak majd más sportokba is.

 

Negyedik távozónk Málna (Bee’s Knees), őt mi költöztettük Vikihez és Gáborhoz, és egy lógófülű nyuszihoz. Aktív életet szánnak neki, lesz ovi, suli, és kipróbálnak majd mindenfélét, amit csak tudnak. Hogy mi minden történik majd vele, és hogyan alakul a további élete, a blogjában nyomon követhető.

06.28. - 8 hetesek lettek

A héten többször kocsikáztattuk az aprónépet. Szerdán szemszűrésen voltunk, mindent rendben talált az orvos, mindenki mentes a vizsgált betegségekre. Egyébként a vizsgálatot nagyon jól bírták, nem hisztiztek, nyugiban hagyták a matatást. Megkapták a 2. oltásukat, átestek az újabb állatorvosi kontrollon is, mindenki egészséges, fogak, herék mindenkinél rendben vannak. Súlymérés és a 4. féreghajtás is megvolt.
Fájó gyorsasággal rohant el az elmúlt 2 hónap. Közel se lehet egy lapon említeni azzal a vánszorgó 2 hónappal, mikor még csak vártuk őket. Hamarosan elköltöznek és elkezdődik számukra az igazi kaland a saját családjaikkal. Tudom, hogy ez az élet rendje, de akkor is, nagyon nehéz na!:(
Az utolsó héten igyekeztem mééééég több időt a kiskutyákkal tölteni. Eddig se volt okuk panaszra, szerintem időnként már rám is untak, annyit láttak...na jó, biztos nem, hisz nekik semmi se elég.:) Hogy okosodjanak a bébik, mindenkivel sokat foglalkoztam külön-külön is, megtanulták a saját neveiket, az „ül” és a „gyere” vezényszavakat. Kis ügyikék.:)

06.25.

Sok jó kiskutya kis helyen is elfér 2. rész. :D

06.21. - 7 hetesek lettek

Sok-sok videót készítettem a kiskutyákról. Feltöltögettem, ITT lehet nézelődni. Nagyon vicces kis csapat, az ember minden egyes percét fel tudják dobni.
Vasárnap Hajni és Timi jött hozzánk kiskutyanézőbe, a jól megszokott fotózkodás természetesen nem maradhatott el most sem.:)

Boogie Dancer at Sylvan Moonlight "Mac"

Blizzak Oth Road at Sylvan Moonlight "Szilva"

Buck's Fizz at Sylvan Moonlight "Gubanc"

Bee's Knees at Sylvan Moonlight "Málna"

Bramble Rose at Sylvan Moonlight "Kókusz"

06.16. - Kölyök személyiség teszt

Az elmúlt 6 hét során rengeteg időt töltöttem a kiskutyákkal. Ez idő alatt mindegyikőjükről kialakult a saját képem. Szerettem volna egy szakember objektív véleményét is meghallgatni, ezért elhívtam egy erre alkalmas személyt, hogy letesztelje a kiskutyákat.
Összefoglalva azt mondta róluk, hogy "nem egy elveszett banda".:) Nagyon jól szocializáltak, magabiztosak, stabilak, nyitottak, jól reagálnak az új helyzetekre, nem ijedősek és hamar kioldják magukat.:)

06.14. - 6 hetesek lettek

Pénteken ismét bepakoltuk a kicsiket a kocsiba. Állatorvoshoz mentünk, hogy megkapják az első oltásukat. A heti súlymérés, illetve az aktuális féreghajtás is megvolt. Az elmúlt néhány napban sokkal elviselhetőbb volt kint a klíma, ez érezhető volt a kiskutyákon is, mert jóval többet nyüzsögtek, bohóckodtak. Feltöltődés köztük lenni, játszani velük, vagy egyszerűen csak figyelni őket, hogy mit csinálnak.:)

Boogie Dancer, Blizzak Oth Road "Szilva", Buck's Fizz "Gubanc"

Bee's Knees "Málna", Bramble Rose "Kókusz"

06.12. - Gubanc alszik

Fura alvási szokásai vannak Gubancnak (Buck's Fizz).:) Gyakran elszenderül ugyanazon a helyen, közben sajátos pozíciókat bír felvenni. Hol a feje, hol a fara lóg le a lépcsőről.
A legviccesebb pózokat sajna még nem sikerült lefotóznom, mert kiszúrja, ha közelítek felé és felébred.

06.09.

Sorminta:)

A desszertjük:)

A szakértői csapat:)

06.07. - 5 hetesek lettek

A legfontosabb heti esemény, hogy a gazdák választottak a kiskutyák közül.:) A három fiúnak és a második kislánynak szuper gazdija van. Az 1-es leányzónak (Bee's Knees) pedig még keressük az igazit.:)
Jó kedvű kis szőrgombócok mindannyian. Reggel és este vannak igazán elemükben, akkor aztán beleadnak apait-anyait. Zseniális érzékük van ahhoz, hova NE bújjanak be, mit NE rágjanak meg.:) A lakás egy része lassan már úgy néz ki, mint egy erődítmény, mert próbáljuk megóvi a bútorokat, és elkeríteni amit csak tudunk.:)
Több kép és egy videó

Boogie Dancer, Blizzak Oth Road, Buck's Fizz

Bee's Knees, Bramble Rose

06.06. - Chipek

Ma állatorvosnál voltunk, ahol a kiskutyák megkapták a chipeket. Véglegessé váltak a törzskönyvi neveik is.
1-es kan: Boogie Dancer at Sylvan Moonlight
2-es kan: Blizzak Oth Road at Sylvan Moonlight
3-as kan: Buck's Fizz at Sylvan Moonlight
1-es szuka: Bee's Knees at Sylvan Moonlight
2-es szuka: Bramble Rose at Sylvan Moonlight

06.04.

Sok jó kiskutya kis helyen is elfér 1. rész. :D

06.03. - Fenyő

Mióta ilyen kánikula van, a kiskutyák kedvenc helye a fenyő alatti árnyékos terület. Órákat el tudnak molyolni a hűvös földön. Játszanak, rágcsálják az ágakat, a gyökereket, a földet, aztán ha mindezzel végeztek, nagyokat durmolnak, majd kezdenek mindent előröl.:)

Kan1, Kan2 és Kan3

Szuka1 és Szuka2

05.31. - 4 hetesek lettek

A heti súlyadatokat beírtam a táblázatba. Eddig az alvó kiskutyákat tudtam csak lemérni, mert ébren egy pillanatra se hagyták abba a ficergést. Ez volt az első mérés, mikor fent voltak és ücsörögve nézelődtek a mérlegben.:) Megkapták a következő adag féreghajtó pasztájukat is. Ügyesen és jó étvággyal fogyasztják az anyatej mellé adott ételeket. Jó sok foguk van már és nem félnek használni. Néha az ember csillagokat lát, akkorákat harapnak az ujjainka vagy lábujjainkba.:) Nincs olyan dolog, ami ne keltené fel az érdeklődésüket, és ne akarnák rögtön a szájukba venni. Már majdnem az egész házban jártak, és a kertben is egyre több helyre kivittem őket. A mozgásuk még elég vicces, viszont időnként egész tempósan is tudnak már futni, bár előfordul, hogy a nagy sietségnek nagy esés lesz a vége.:)

05.28. - Szökevény

Kisgrog kimászott a ládából. Mostanában nem hajlandó a nagydolgát bent elvégezni, és bármire képes, hogy ne is ott kelljen. Égtelen visítást tud csapni, általában ilyenkor kiteszem a kőre, könnyít magán, visszateszem és csönd van.:) Persze, nem ugrok rögtön, ahogy elnyösszenti magát (nehogy elkapassuk, ugyebár:DD), és miután észrevette, hogy a hisztivel sürgősen nem ér célt, szépen önállósította magát, végül megoldotta a problémát.:))
ui.: azt hiszem a Kisgrog nevet itt még nem használtam. A 2-es kant hívjuk így. Roppant kreatívan a nyakmintája után kapta a nevét, pont olyan, mint Grogé volt kiskorában.:)

A szökés pillanata

05.27. - Újra a kertben

Ma hűvösebb volt kint az idő, jóval aktívabb is volt a csapat. Némelyikük egészen messzire elmerészkedett tőlünk, aztán ment a sírás, mikor észrevette, hogy egyedül maradt. Most mindenáron az eprek közé szerettek volna bejutni, nem különösebben vettek tudomást az előtte lévő kerítésről és próbálták (volna) átküzdeni magukat a réseken. Nem hiába na, tudják, hogy az eper finom és tele van vitaminnal.:)) Az 1-es szuka meg volt annyira jó fej, hogy lepisilte a fényképezőgépemet. Sebaj, a legjobb családban is megesik az ilyesmi.:)
Több kép és két videó: kertben és bent (vacsi után)

Kan1, Kan2 és Kan3

Szuka1 és Szuka2

A két leányzó

Na ki fekszik a pléden?:)

05.26. - 22. nap

Birtokba vették a nappalit. Öten nagyjából húszfelé húztak, kíváncsian szaglászták az útjukba kerülő dolgokat. Amit csak lehetett megkóstoltak, könyv sarka, papucs, szőnyeg, papírtörlő egyre megy, minden nagyon finom.:)
Lemerült a fényképezőgépem, úgyhogy már csak a kidőlt kölykökről tudtam képeket készíteni (nem mintha lett volna időm másra...).
Több kép.

Kan1, Kan2 és Kan3

Szuka1 és Szuka2

A mami is pihen.:)

05.24. - 3 hetesek lettek

Megvolt az aktuális súlymérés, beírtam a táblázatba. Mozgalmas napjuk volt a kicsiknek, sok-sok látogatóval találkoztak, gazdik, család, barátok. Gyakorlatilag reggeltől estig végig volt nálunk valaki.
Ha eddig "csak" cukik voltak, akkor most már űbercukik lettek.:) Rágcsálják a játékokat, futnak, esnek-kelnek, birkóznak, bekapják egymás orrát, lábát, bármilyét. Gond nélkül gázolnak át egymáson, taposnak egymás fejére, nem számít, hogy a másik épp alszik, eszik, dolgát végzi közben.:)

05.23. - Fogsor:)

Kibújt néhány szemfoguk és metszőfoguk. Jól érezhetőek, mikor a kezemet harapdálják, és persze láthatóak is már a pici fehérségek.:)

05.21. - 17. nap

Szép időnk volt, ezért kivittem a kiskutyákat egy órára a szabadba. Természetesen a pléd nem volt megfelelő a számukra, folyton lemásztak róla, visszaraktam őket, újra lemásztak, végül elnyúltak a fűben. A legérdeklődőbb az 1-es szuka volt, őt teljesen elbűvölte a fű és a föld szaga.:)
Már mindenki szemléli a körülötte lévő világot, és egyre jobban hallják a hangokat is.
A szokásos képek. Csináltam róluk több videót is: Ebéd, Játszós1 és Játszós2

Kan1, Kan2 és Kan3

Szuka1 és Szuka2

Mindig van, aki vigyáz ránk. Grog, a nagypapa.:)

05.07-05.20. - Korai idegrendszeri stimuláció

3 és 16 napos koruk között az egész almon elvégeztük a Korai idegrendszeri stimulációs gyakorlatokat. Ennek hatására a kölykök olyan előnyökre tesznek szert, mint nagyobb stressztűrő képesség, fokozott ellenállás a betegségekkel szemben, megnövekedett szív- és érrendszeri teljesítmény, jobb képezhetőség és jobb problémamegoldó képesség.
Itt is szeretném megköszönni Kökény Ritának, a cikk fordítójának a segítségét!

05.19. - Kinyíltak a szemecskék

A 2. szukának 12 naposan nyílt ki a szeme, két nappal később az 1. kannak, és a 2. kannak, a következő napon az 1. szukának és a 3. kannak (még neki van a legkevésbé). Meg kellett magasítanunk az elletőláda bejáratát, mert már egy-két fej kikandikált rajta.:)

05.17. - 2 hetesek lettek

Megmértük őket, a súlyadatok bekerültek a táblázatba. Megkapták a féreghajtó pasztát is. Elkezdtek játszani egymással. A hosszabb alvások után olyan mohón tudnak enni, hogy már most úgy tűnik, mintha le akarnák nyelni az anyjukat. Mi lesz később?:)
További képek.

Kan1, Kan2 és Kan3

Szuka1 és Szuka2

05.16. - 12. nap

Nőnek, mint a gomba, már mindenki 850 és 1000 gramm között van. A 2. szukának elkezdett nyiladozni a szeme, a többieké még csukva van. Az 1. szuka a legmozgékonyabb, ő volt az első, aki lépegetni kezdett. Mára mindenki elindult, hol kúszva-mászva, hol néhány imbolygó lépést megtéve közlekednek.
Bővült a hangrepertoárjuk is, vakkantgatnak, morognak, dünnyögnek, visonganak...igazán szórakoztatóak.:)
Mindenkiről raktam fel sok új képet, és egy videót.

Kan1

Kan2

Kan3

Szuka1

Szuka2

05.10. - 1 hetesek lettek

Egyszerűen nem lehet velük betelni, annyira édes kis manók.:) Már jóval gyorsabban kúsznak át az elletőláda egyik végéből a másikba. Zorát és egymást könnyebben megtalálják, azért persze mindig van, aki eltéved.:) Több-kevesebb (najó, inkább még kevesebb, de a szándék a fontos:D) sikerrel próbálnak bemászni a kezünkbe, amikor simogatjuk őket az elletőládában. Ölbe vételkor intenzíven és érdeklődően szimatolnak minket.:)
Készült róluk több kép, és van egy új videó is.

Kanok

Szukák

05.08. - 4. nap

Hihetetlenül aranyosak, és gyönyörűek a kicsik.:) Van két hisztizőnk (az 1-es szuka és a 2-es kan), az ő hangjukat gyakran hallani, a többiek jóval csendesebbek.:)
Raktam fel sok képet, illetve két videót: 1 naposak és 4 naposak.

Kanok

Szukák

05.04. Megérkeztünk!

Az este folyamán megszületett a B alom!:) Az első kiskutya 20:01-kor bújt elő, majd több-kevesebb várakozási idővel a többiek is követték, az ötödik 23:32-kor született. Zora ezután megnyugodott és mély álomba szenderült, így valószínűsíthető volt, hogy mindenki megvan. A másnap reggeli orvosi vizsgálat is ezt támasztotta alá, Zora és a kicsik is remekül vannak. A bébik hatalmasak, aktívak és nagyon szeretik a hasukat.:) Zora gondoskodó anyuka, szépen ellátja őket és bőven van teje.
Nagyon büszke vagyok rá, a szülés során nehéz dolga volt a nagyobb bébikkel, de ő egy igazi hős volt!:)

Nemek aránya: 3 kan, 2 szuka, születésük sorrendjében:

1.: szuka: 20:01, 403 gramm

2.: kan: 20:59, 405 gramm


3.: kan: 21:05, 373 gramm


4.: szuka: 22:08, 368 gramm

5.: kan: 23:32, 385 gramm

05.03-04. - Készülődés

61. nap! Zora 18 körül igen nyugtalanná vált. Erősen lihegett, nem találta a helyét, folyton mászkált és gyakran kikéredzkedett. A hőmérséklete ekkor még 37°C fölött volt. Ez az állapot egy napig tartott.
A 62. napon 17:30-kor esett le 37°C alá, a nyugtalansága fokozódott, 18.45-kor pedig elfolyt a magzatvíz.

04.30. - Visszaszámlálás

Zora ma 58 napos vemhes. Mindent előkészítettünk a kiskutyák érkezéséhez. Elkezdtem mérni a hőmérsékletét, az eredményeket napi háromszor a lenti táblázatba fogom rögzíteni.

62. napon 17:30-kor: 36,9°C

  8:00 14:00 20:00
57. nap     37,8°C
58. nap 37,6°C 37,4°C 37,6°C
59. nap 37,5°C 37,7°C 37,5°C
60. nap 37,8°C 37,8°C 37,6°C
61. nap 37,3°C 37,3°C 37,1°C
62. nap 37,1°C 37,0°C  

61. nap

Elletőláda kész, jöhetnek a pocaklakók.:)

04.07. - 2. ultrahang

Ismétlő ultrahangon voltunk. Mindenki jól van, szépen nődögélnek a bébik.:)

03.28. - 1. ultrahang

A 25. napon nem bírtam tovább magammal és elvittem Zorát ultrahangra, ahol az orvos megerősítette, hogy kiskutyái lesznek.:) Nagyon-nagyon boldogok vagyunk és izgatottan várjuk már őket!:)

03.04-05. - Fedeztetés

Pilsenbe utaztunk egy szépséges fiatal kanhoz, Čikóhoz.:)
Čiko egy igazán gyönyörű és jó karakterű kutya, erről személyesen is megbizonyosodhattunk. Első perctől kezdve közvetlen, barátságos és puszilkodós volt velünk, Zorácskának is nagyon tetszett a pasi.:) A fedeztetés mindkét nap problémamentesen zajlott. Egy hónap múlva megyünk ultrahangra, és nagyon bízunk benne, hogy látni fogunk piciket Zora pocakjában.:)


Ugrás a lap tetejére
lab
© Pálosi Gyula Viktor